Forest Hill House

 

This project included a complete redesign of an existing home in Forest Hill including additions to the West of the original house and a redesign of the gardens including a new roof garden. The goal was to seamlessly integrate the new additions with the original home. The use of traditional materials such as Indiana Limestone, stucco, slate and copper helped enhance the existing house and extend it. The interior spaces were created to separate private and public areas and were finished with a variety of types of stone, wood and metal that will age gracefully with the home. Attention to detail, quality of workmanship and durability are evident throughout the home – it was designed and built to last for centuries. [To Top]

 

Photography by Brenda Liu

1/47

1/5
Entry & Mud Room Project

 

This new entry area emerged as a necessity for a large home in Toronto that required an interior linkage between an existing garage and the back door of the house. Designated as historical due to the architect who designed the home the work done had to fit within this designation. The mud room addition links the garage to the house and provides much needed storage for a busy family. The space has effectively linked the original rear entry to the garage and provided an elegant crush space to unload parcels, bags, coats & keys. The entry door was specially designed to capture a moment in the client’s lives with the windows aligning to the family’s current eye heights. Materials used include Cortan steel cladding, Douglas fir trim, doors, and millwork, concrete floors, exposed steel, and wall paper. [To Top]

 

Photography by Brenda Liu

Projects

Hardwood Cottage

 

Located on a stunning property overlooking Hardwood Lake in Haliburton, Ontario this cottage was designed for use in three seasons. The vision for the cottage grew out of its location and the clients' description of its use. Built using traditional timber frame techniques, all of the structure exposed to the interior. There are no interior walls -  the idea was to have each space overlooking the others and to divide the spaces by level changes, wood screens and built-in storage. The building has a small footprint of approx. 20'x30' and was built over the previous hunting cabin which allowed its placement to be very close to the edge of the lake. Materials used include Douglas fir, pine, concrete, stone and bronze. The cottage has a magical, tranquil atmosphere and a playfulness between the volumes, multi levels, natural light and surrounding cantilevered concrete walkway. The design includes a two-seater outhouse, sauna, outdoor shower, built-in furniture, stairs, wood screens and docks. [To Top]

 

Photography by Bev McMullen

1/38
Garden Pavillion

 

The Garden Pavillion was designed as a three season living room from which to enjoy the views of an exquisite urban garden. The room opens fully to the garden surrounding it, and frames the views back to the house, pool, great lawn, woodland, and fire circle. It is purposefully built in a simple elegant palette of materials including a polished concrete floor (with radiant heating), zinc clad exterior with a black patina, simple plaster ceiling, and an aluminum & stone bar. A dark exterior helps it blend quietly with the surroundings, and also contrast to the light Indiana Limestone & Stucco main house. In every respect the pavillion is a quiet retreat from the main house where you can feel as if you have left the city behind, and relax surrounded by a beautiful woodland garden, and the sounds of nature. [To Top]

 

Photography by Brenda Liu

1/12
 
 
 
 

416-721-4944  |  62 Vermont Ave.  |  Toronto, Ontario  |  Canada  M6G 1X9  |  shawn@shawnfreemanarchitect.com

copyright Shawn Freeman 2015. All rights reserved.